Kuru Temizleme Nedir ?

Kuru Temizleme Nedir ?

 Kuru Temizleme Tarihi

 Kuru temizleme;  tarihi antik çağlara kadar uzanan, kullanılan solvent maddenin neredeyse hiç su içermemesinden dolayı kuru olarak adlandırılan leke çıkarma ve temizleme tekniğidir.

İlk zamanlarda amonyak, gazyağı, küllü su gibi maddeler kullanılarak yapılan kuru temizleme günümüz teknolojisinin verdiği imkanlarla percholoroethylene adı verilen yanmayan ve uçucu olan solvent yardımıyla tam donanımlı makineler de yapılmaktadır.

 

Giysiler ve Tekstil Ürünleri için Kuru Temizlemenin Önemi

Kuru temizleme işleminin ana işlevi; ıslak temizlemeyle zarar gören kumaş dokularını yıpratmayarak uzun ömürlü olmalarını sağlamaktır.

Ayrıca sık kuru temizleme yapılması, giysilere zamanla yerleşerek kumaş liflerine nüfus eden ve zımpara gibi aşındırıcı etkisi olan kirleri ve pisliği çıkararak giysilerin yeni alınmış gibi bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur.

 

Kuru Temizleme ve Leke Çıkarma

Lekelenen giysiler için dünyada en etkili çözüm; ön leke çıkarma müdahelesinin yapıldığı kuru temizleme işlemidir. Lekeler için zamanında müdahele edilmemesi veya internette kimin yazdığı dahi belli olmayan tavsiyelerle ve tuz, limon, kolonya, sirke, yumurta sarısı, gliserin, tiner, terebentin gibi maddelerle yapılan deneme yanılma müdaheleleri lekenin çıkmasını imkansız hale getirebilir.

Dry Center Kuru Temizleme çalışanları aldıkları eğitim ve tecrübeleriyle tekstil ürünlerindeki kumaşı ve lekeleri tanımladıktan sonra özel üretim leke masalarında profesyonel leke çıkarıcılar kullanarak müdahele ettikleri birçok lekeyi uzmanlıklarıyla çıkarabilmektedirler.

 

Ürün Bakım Sembolleri ve Kuru Temizleme

Üretici veya satıcı firmalar; giysiler ve tekstil ürünlerinde kullanılan kumaşlar, aksesuarlar ve bütün tamamlayıcı unsurlar için gerekli testleri (Yıkama, kuru temizleme, ütüleme işlemine uygunluk, kumaşların sürtmeye karşı renklerindeki dayanıklılık, kumaşlarda çekmezlik testi vb. ) yaptıktan ve en uygun temizleme yöntemini temizleme talimatında belirttikten sonra bu ürünleri piyasaya sürmek zorundadırlar.

Kuru temizlemeciler ve tüketiciler; ürün bakım sembollerini gösteren temizleme talimatına göre gerekli bakım ve temizleme işlemlerini yapmalıdırlar. Temizleme talimatına uyulmasına rağmen yapılan işlem sonucunda üründe veya aksesuarlarında bir sorun oluşursa; sorumluluk, yasalarda belirtildiği gibi gerekli testleri yapmayan üretici firmanındır.